Haber Detayı
18 Eylül 2015 - Cuma 09:09 Bu haber 8576 kez okundu
 
Büyükşehir’den Balıkçılığa Destek
BEYŞEHİR - Konya Büyükşehir Belediyesi, profesyonel ve amatör balıkçılığı desteklemek amacıyla Beyşehir’deki üç gölete toplam 150 bin adet yavru sazan balığı bıraktı.
Ekonomi Haberi
Büyükşehir’den Balıkçılığa Destek

BEYŞEHİR - Konya Büyükşehir Belediyesi, profesyonel ve amatör balıkçılığı desteklemek amacıyla Beyşehir’deki üç gölete toplam 150 bin adet yavru sazan balığı bıraktı. Balıklar 3 yıl içinde 450 tona ulaşırken 3 gölette 4 milyon 500 bin liralık sazan balığı kapasitesi oluşacak.
       Konya Büyükşehir Belediyesi, profesyonel ve amatör balıkçılara destek olmak amacıyla göletlere balık bırakıyor. Büyükşehir, Beyşehir İlçesi Yenidoğan, Karaali ve Gökçekuyu göletlerine toplam 150 bin adet yavru sazan balığı bıraktı. Tarım ve hayvancılık alanında lider olan Konya’nın bu yapısının daha da güçlenmesi ve yeni hizmetlerin kazandırılması için ilçelerdeki çalışmalarını artıran Konya Büyükşehir Belediyesi, Yeni Büyükşehir Yasası ile kurduğu Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı eliyle üreticiye destek vermeye devam ediyor. Çiftçi eğitimleri ve organik üretim desteklerinin yanı sıra hayvancılığın gelişimine de önem veren Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda balık üretimine katkı sağlıyor. Bu kapsamda, profesyonel ve amatör balıkçılığı desteklemek amacıyla geliştirilen proje kapsamında Beyşehir İlçesi sınırlarında bulunan Yenidoğan, Karaali ve Gökçekuyu göletlerine 150 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı.
       Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Raşit Turan, Meclis üyeleri, sulama kooperatifi yöneticileri ve muhtarların katılımıyla gerçekleştirilen programda Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edilen 150 bin yavru sazan balığı göletlere bırakıldı.
        Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, programda yaptığı konuşmada, son dönemde Konya’nın denizi olarak isim yapmaya başlayan Beyşehir’in Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüne sahip bir yöre olduğunu vurgulayarak, tatlı su kaynağı potansiyelinin sadece Beyşehir Gölü ile sınırlı olmadığını ve ilçe sınırları içerisinde balıkçılık potansiyeline uygun  irili ufaklı çok sayıda doğal su kaynağı ve gölet bulunduğunu hatırlattı. Türkiye’nin en önemli tatlı su üretim merkezi konumundaki Beyşehir Gölü’nde sazan ve levrek gibi balıkların yanı sıra son dönemde nesli kaybolmaya yüz tutan türlere yönelik çalışmalarla birlikte bu potansiyelin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Özaltun, bu çalışmaların göletler boyutundaki ayağına ise Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de el atarak büyük destek verdiğini aktararak, bu konuda Beyşehir  Belediyesi olarak bu çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi’ne katkı ve destek sunarak el birliği içerisinde  bir çalışma sergilediklerini belirtti. Özaltun, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcımız  Abdülmalik Ötegen ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanımız Raşit Turan Bey ile emeği geçen sulama kooperatifi yöneticilerimize çok teşekkür ediyoruz.  Denildi ki, ‘Beyşehir ilçemizde bulunan göletlerde de alternatif balık popülasyonunu artıralım.’ Bu noktada ilk etapta Yenidoğan Göletimizde 80 bin, 70 bin civarında da Karali ve Gökçekuyu olmak üzere toplam 150 bin yavru sazan balığını buradaki göletlerimizdeki sularla buluşturuyoruz. Buradaki yavru balıklarımızın ağırlığı şu an için birkaç gram civarında, inşallah önümüzdeki 2 ve 2,5 yıl gibi süreçte bunlar 2,5-3 kilo ve daha fazla ağırlıklara ulaşarak yörede yaşayan vatandaşlarımız için ekonomik bir potansiyel oluşturabilecek.  Ayrıca, olta balıkçılığının da bölgede daha fazla gelişiminin önünü açacak.Bu anlamda bu proje ve çalışmanın ilçemize büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Bu noktada, bölgede yaşayan hemşehrilerimizden de bu yavru balıkların gelişimine imkan sağlayacak duyarlılık ve hassasiyeti göstermesini beklerken, bu anlamda alınacak tedbirlerin de çok faydalı olacağına inanıyoruz.”dedi.
         Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen de, konuşmasında, Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Beyşehir’de kurumsal işbirlikleri çerçevesinde çok önemli bir çalışmaya imza attığına dikkati çekerek, “Bu çalışma hem bölgemiz, hem de balıkçılığımız, hem de tarımsal hizmetler adına çok önemli bir kaynak niteliğini taşıyor. İnşallah bu göletlerin yavru balıklarla buluşmasının ardından 2-3 yıl gibi bir zaman diliminde önemli bir kaynak olarak bunun dönüşümü olacak. Gerek Konya, gerekse Beyşehir’imizin ekonomisine katkı sağlayacak. Bu konuda, belediye başkanlarımız ve kooperatiflerimizle işbirliği yaparak daire başkanlığımız kapsamında faaliyetlerimiz bundan sonra da yoğunlaşarak devam edecek.”dedi. Yenidoğan Kasabası Sulama Kooperatifi yetkilileri de, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Beyşehir Belediyesi’ne balıkçılık ile tarımsal ve hayvancılık kapsamında verdiği desteklerden ötürü teşekkür etti. Bu arada, göletlere bırakılan yavru balıkların 2-3 yıl içerisinde avlanabilir duruma geleceği ve en az bir kez üremelerine izin verileceği bildirildi. Açıklamada 150 bin balığın 3 yıl içinde 450 ton ağırlığa ulaşacağı belirtilirken, 3 göletle 4 milyon 500 bin liralık sazan balığı kapasitesine ulaşılacağı kaydedildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Konya, Büyükşehir, Belediyesi, profesyonel, amatör, balıkçılığı, des
Yorumlar
Haber Yazılımı